top of page

Valoa syksyn pimeisiin iltoihin

Uudella valoteknologialla voidaan luoda mahtavia taideteoksia. Amsterdamissa oli viime jouluna valotaidenäyttely, jossa risteiltiin kanavilla tutustuen niiden laidoille rakennettuihin valoinstallaatioihin. Yllä olevat kuvat olivat osa näyttelyä.


Myös puutarhansuunnittelussa valaistuksella on tärkeä rooli ja kannattakin heti alusta lähtien huomioida valopisteiden suunnittelu esim. terassia rakennettaessa.Tässä muutama asia mietittäväksi:


- mihin paikkoihin ja minne haluat valoja: seinille, pihalle, kattoon tai korostamaan puiden muotoja? Kuinka monta? Suunnitelma kannattaa piirtää paperille tai hahmotella tietokoneella.

- jos et rakenna uutta taloa, mitä sähköpisteitä on talossa/tontilla jo valmiina?

- riittävätkö jo ennestään olevat sähköpisteet? Aina kannattaa olla varauksia myös tuleville tarpeille ja uusille laitteille.

- vain sähkömies voi tehdä kytkennät ja johdotukset

- montako settiä valoja haluat ja pitäisikö niiden toimia samasta vai erillisestä katkaisijasta? Kiinteä vai langaton katkaisija: langaton antaa vapauden vetää sähkönsyötön mistä vaan, eikä seinää tarvitse repiä sähköjen kytkemiseksi

- kannattaisiko valot toteuttaa ajastimella, hämäräkytkimellä tai liiketunnistimella?

- voisiko osa valoista olla värillisiä?


Alla olevaa terassia rakennettaessa valojen sijainti mietittiin jo rakennusvaiheessa ja tehtiin niitä varten tarvittavat varaukset terassin reunoille.

Ylös-alasvalot (upside down) tekevät leikkisän kuvion terassin seinään. Mitä korkeampi seinä, sitä näyttävämpi lopputulos.

Kasvit ovat tärkeä osa valaistussuunnitelmaa. Kuvassa upsidedown lamppu korostaa sen alla olevan ruukun istutuksia. Spoteilla korostat puiden tai muiden kasvien muotoja.


Jos puutarhan valot on jo asennettu ja terassilla on kosketin, voit aina hankkia valaisimen lisäämään huonemaista vaikutusta ja valaisemaan pimeää syysiltaa. Muovinen valaisin kesti myös viime talven ulkona.

Jos parvekkeellasi tai mökillä ei ole sähköpistoketta tai sähköjä, niin aurinkoenergia lamput tuovat tunnelmaa, vaikka niiden valaisuteho ei ehkä aina vastaakaan sähkövaloa.Valaisimen voi myös koota lyhdyistä ripustamalla useampia lyhtyjä pitkään ja tukevaan puunrunkoon, joka kiinnitetään esimerkiksi köydellä kattoon.
Sanja & Sirpa

Comentários


bottom of page