• Sirpa & Sanja

Valot syttyvät pimeään syysiltaan

Meillä molemmilla on ollut pihavalaistus jo vuosia, mutta viime vuosina on lisätty paljon tunnelmaa luovia valopisteitä, koska pistorasiaan liitettävän ledvalaistuksen voi asentaa helposti itse. Valaistusta lisäämällä on helppo viimeistellä puutarhan eri osia. Tässä muutamia ideoita Sirpan puutarhasta.


Kun terassin viereen rakennettiin istutuslaatikot, terassin reunaan lisättiin samalla Sanjan neuvosta ledvalot. Kun muutosta jatkettiin tänä kesänä, niin samalla lisättiin myös valoja niin, että ne ovat nyt yhtenäinen kokonaisuus.Kesän köynnöstukimuutosta varten oli hankittu kaksi pallo-aurinkokennovalaisinta. Ne tuntuivat kuitenkin liian suurilta sinne, joten nyt ne roikkuvat terassia reunustavan kirsikkapuun oksilla. Puu ei kuitenkaan saa olla liian tiheä, koska muuten aurinkokennot eivät lataudu. Lamput olivat aluksi puutarhan perällä toisessa paikassa, joka oli niille muuten täydellinen, mutta pikku ongelma oli se, että ne eivät saaneet tarpeeksi auringonvaloa latautuakseen!Muoviset lamppu- ja ruukkuvalaisimet ovat valaisseet terassia jo pari vuotta, mutta tänä vuonna ne kytkettiin Ikean älyvalojärjestelmään, jolla sen lisäksi, että ne menevät päälle/pois automaattisesti määrättyyn aikaan, ne voi myös kytkeä päälle tai pois puhelimesta tai muodostaa ryhmiä, joita kaikkia voi ohjata yhdellä kauko-ohjaimen tai puhelimen klikkauksella.Kasvimaalla oli aiemmin imukärhivilliviini rautapergolassa, mutta se revittiin viime vuoden siivousoperaatiossa pois, koska se levisi liian voimakkaasti. Nyt siellä kasvaa useita erilaisia köynnöksiä, joista suurin osa on siirretty vasta tänä vuonna, joten niiden täytyy vielä kasvaa lisää pituutta.


Paikka on vielä vaiheessa, mutta tuntui kaipaavan valoa. Pitkän mietinnän lopputulos oli lopulta yksinkertainen: nippu aurinkokennolamppuja, jotka roikkuvat nipusssa ja muodostavat yhdessä valaisimen, joka syttyy itsestään hämärän tullen.Ruukkuja ja erikoisen mallisia puita kannattaa kohdevalaista joko aurinkokennovaloilla, spoteilla tai ulkovalaisimilla. Esimerkiksi hakuropajujen valkokirjavien lehtien valkoisuutta kannattaa illan pimeydessä tuoda esiin valolla.Mukavaa viikon jatkoa!


Sanja & Sirpa