top of page

Värit puutarhassa

Habitaressa (postaus) näkyi tänä syksynä paljon mausteisia ja murrettuja värejä. Miten puutarhassa? Käytätkö samoja värejä sisällä ja ulkona vai ostatko kasveja mieluummin omien lempiväriesi mukaan? Väreillä luot puutarhan tunnelman. Se voi olla joko kylmä, lämmin tai jotain siltä väliltä. Kukkien lisäksi kokonaisuuteen vaikuttavat puutarhakalusteet, tyynyt, kasvien lehden ja vuodenajan vaihtelut.


Japanin Fukuokan Uminonakamichi eli Wonder Worldissa on puutarha, jonka harmoniset värit hivelevät silmää. Se ei ole perinteinen japanilainen puutarha, millintarkasti nakerreltuine havuineen ja pensaineen, vaan pääosassa ovat värit.

Vaikka keltaiset vaatteet ovat upeita, kannattaa miettiä keltaisen käyttöä puutarhassa. Jos haluaa rauhoittua puutarhassa kiireisen työpäivän jälkeen, energinen auringon keltainen ei ole oikea väri. Mutta, koska yhden värin ei tarvitse hallita, sitä voi myös tasapainottaa tumman sinisellä tai käyttää keltaista heinää vain aksenttina vihreälle, esim. heinäkalmojuurta, hakoneheinää, keltaista variaatiota viiruhelpistä (varo leviää runsaasti juurivesojen avulla).

Sininen ja vihreä ovat saaneet suuremman roolin ja keltaista on käytetty vain mausteena. Värit ovat harmonisesti tasapainossa.

Sininen on rauhoittava, jopa kylmä väri.

Harvat kasvit ovat aidon sinisiä kuten valeunikko tai kevätkaihonkukka, vaan yleensä niissä on punertavan lilasävy. Jos haluat luoda rauhoittavan, harmonisen tilan, loihdi se käyttäen siniharmaita ruukkuja, torkkupeitteitä, tyynyjä ja kynttilöitä. Jopa koristekivirouhetta saa nykyään sinisävyisenä.

Kaiken ei tietenkään tarvitse olla yhden värin varassa, vaan värejä yhdistelemällä saa lisää potkua palettiin. Dynaamisessa punaisessa puutarhassa vallitsee jo täysin erilainen tunnelma. Punainen on dominoiva, jopa aggressiivinen, mutta myös intohimon väri.

Murrettuja sävyjä kasveissa

Jos kirkkaan punainen tuntuu vieraalta, voi sitä olla vain aavistus kasvin lehdissä, joita sopivasti piristetään vaikka oranssilla. Tulen eri sävyjä löytyy kasveista: keijunkukka, pronssisara, japaninverivaahtera, arabiansulkahirssi, hurmesilkkiheinä ja verililja.


Harmaa yhdistettynä vaaleaan pastilli sävyyn tai vihreään luo rauhallisen, harmonisen kokonaisuuden, kuten myös alla oleva valkoisen ja sinisen yhdistelmä.

Neutraalia valkoinen - viattomuuden väri

Värikästä viikonloppua!


Sanja & Sirpa
Comments


bottom of page